Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Lego magazin 6. száma

2014.01.03

 

2013.Novemberi száma/1

A hónap témája: Termékcsaládok

 

 

 

 

Termékcsaládok

Legoland Deutschland
Legoland 375

A Lego történetének előrehaladtával a játék új kihívásokkal szembesült. A pusztán építőjáték szerepkörön túllépve elkezdte a témaorientált, fantáziát megmozgató készletcsaládjait gyártani.

 

Város

Az első készletcsaládok egyike. A Legoland első - és sokáig egyetlen - témaköre ezzel a névvel együtt 1970-ben jött létre. Épület és jármű korábban is létezett, de együtt, egymással arányos világot alkotva itt jelent meg először. Ettől kezdve szinte megszakítások nélkül végig jelen volt a Lego történelmében, legújabban City a megnevezése. A téma a gyermekeket célozza meg, főként a fiúkat. Készletei között legnagyobb sikert a rendőrséggel, mentőkkel és tűzoltósággal kapcsolatos szettekkel érte el, de hajók, légi járművek, civil autók és városi épületek is színesítik a kínálatot, csakúgy, mint a többi Legóval teljesen kompatibilis utat mintázó alaplapok. Ez utóbbiak 1978-ban, a klasszikus minifigura bemutatásának évében jelentek meg, amikor is a gyártók több lényeges újítást vezettek be, többek között ekkor lettek az újfajta ablakkal és ajtóval épített épületek nagyobbak, berendezettek és hátulról megközelíthetőek, a járművek pedig az ekkor debütáló bordázott abroncs, a sárvédők, és a kocsiajtó révén részletgazdagabbak és játszhatóbbak.

 

Vonatok

Lego vonatok 1966-ban jelentek meg. Eleinte még csak kézzel tolhatók voltak, később jelent meg az elemes, majd atranszformátoros változat.

 

Technic

Expert Series néven először 1975-ben jelentek meg olyan készletek, amiket kifejezetten a tapasztaltabb Lego felhasználók számára terveztek. 1977-ben már „Expert Builder” néven fut a széria. 1984-ben kapta a Lego Technic nevet. Valósághű mechanikus funkciókkal rendelkező járművek, munkagépek, robotok alkotják a témát.

 

Mindstorms

Egy programozható számítógéppel (Mindstorms RCX) és érzékelőkkel ellátott készletet már 2000 körül forgalmaztak Lego Mindstorms néven. Azóta már a második változat is megjelent a piacon, amelyben sok formai és technikai változtatást alkalmaztak. Ezt a verziót NXT-nek nevezik. Az NXT számítógépét - más néven az „agyát” - lehet beprogramozni, és a 4 bemeneti nyílásába érzékelőket, a 3 kimeneti nyílásába motorokat csatlakoztatni hozzá.

 

Világűr

A Space névvel futó termékcsalád 1979-ben rajtolt. Szintén a legsikeresebb termékcsaládok egyike. A korai időkben csupán űrhajósokat és űrjárműveket tartalmazott. Később a súly áttevődött az ufókra és az idegen, galaktikus háborúkra. Az ezredforduló környékére holdbázisok és űrállomások jelentek meg készletekben, majd a Mars bolygón zajló küldetéseket ellátó űrhajósok. Legújabban pedig a Space Police fut (2009-től).

 

Castle

A korábban magyarul is rengetegféleképpen nevezett termékcsalád 3 készlettel az új típusú Legoland-del együtt, annak részeként 1978-ban indult. Valódi önálló téma 1984-ben lett, ekkor mutatták be a várak hatékonyabb építését lehetővé tevő nagyméretű falelemeket. Klasszikus szerepe a valósághű várak és hadseregek megjelentetése volt. Későbbiekben már mitológiaivarázslatos képességű lényeket is kiadott. Elemi célja, hogy megismertesse a gyerekekkel a jó és a rossz fogalmát, és hogy levezethessék természetes agressziójukat.

 

Kalózok

Az 1989-ben indult téma részletgazdag és izgalmas játékélményt nyújtó erődöket és hajókat hozott forgalomba. Itt szakítottak először a mindig vidám arckifejezéssel, és bajszos-borostás kalózfigurákat kezdtek gyártani. Itt jelentek meg először olyan alaplapok, amelyek nem utakat, hanem folyókat vagy éppen sziklákat ábrázoltak.

 

FABULAND

Az 1978 és 1989 között forgalmazott termékcsalád furcsa módon nem használta a minifigurákat, ahogyan a többi. Itt túlméretezett, mulatságos hangulatú, nagy fejű figurák szerepeltek. A figuráknak állatfeje és emberteste volt; a kiegészítők szintén felnagyítottak voltak. Célja mesés történetek, idilli világ eljátszása volt. Az állatfigurákon keresztül a gyermekek a foglalkozásokat is megtanulhatták.

 

Búvárok

Az igen sokrétű téma első elődje 1995-ben indult, ahol kristályokat gyűjtő búvárokra volt alapozva a termékcsalád. Két évvel később már békés célú, kutató és hajóroncsokat vizsgáló búvárok is megjelentek, számos új elemet magukkal hozva (gumicsónak, szigony, mentőmellény, stb). Az „Aqua Raiders” néven futó szériában az embereknek óriási vízi állatokkal kell megmérkőzniük a víz alatti kincsekért. 2010-ben indult az Atlantisz, mely a legendás várost kutatja föl.

 

Az elemi Lego kocka

A Lego kocka - csalóka módon - nagyon egyszerűnek tűnhet. A számtalan alkatrész többsége látszólag nem igényel túl sok magyarázatot, mivel gyermekek számára készülnek: úgy tervezték őket, hogy használatuk magától értetődő legyen. Hogy ezt az átláthatóságot elérjék, alapos tervezés és igényes gyártástechnológia szükséges minden egyes Lego alkatrész előállításához.

A tizenévesek számára tervezett Technic készletek motorjai és fogaskerekei gond nélkül összeépíthetők akár a háromévesek számára készült DUPLO kockákkal. A Lego kockák eme tulajdonsága lehetővé teszi a Lego rendszer számára, hogy mindig alkalmazkodjon a növekedő gyermek igényeihez, sőt, ez a fajta végtelen lehetőség a felnőtteket is gyakran rabul ejti.

A Lego kockák gyártása a világ számos pontján történik. 2003-ban a fröccsöntés két gyárban zajlott: Dániában és Svájcban, 2009 január 23-tól pedig Nyíregyházán is. A kockák esetleges mintákkal történő ellátása lehetséges Dániában, Svájcban, Dél-Koreában, Csehországban, és az Egyesült Államokban. Évente körülbelül 20 milliárd kocka készül, ez óránként 2,3 millió kockát jelent.

Kockák, tengelyek, minifigurák és a teljes Lego rendszer összes többi elemének ugyanolyan szigorú minőségi követelményeknek kell megfelelnie. Az összerakásukhoz és szétszedésükhöz szükséges erő pontosan meghatározott, maguktól nem eshetnek szét az összerakott darabok. Ha túl könnyű lenne szétszedni őket, az alkotások nem lennének elég stabilak, ha túl nehéz lenne, az ellentmondana a rendszer alapkoncepciójának, miszerint a modellek szétszedésével újabb modellek építhetők. A megfelelő összetartó erő eléréséhez ezredmilliméteres pontossággal készülnek az alkatrészek (az eltérés legfeljebb 0,002 mm lehet).

Az egyik technológiai fogás, ami lehetővé teszi ezt a nagyfokú pontosságot, az a korlátozás, hogy az öntőformáknak kicsi a kapacitása. Más játékgyártók a költségek alacsonyan tartása miatt akár 60 öntvényt is képesek egy időben önteni. A Lego öntőformák ennél sokkal kisebb darabszámot tesznek lehetővé, és precíziós módon vannak beállítva, ami miatt áruk akár több tízezer dollár is lehet. A fröccsöntéshez használt formákban beépített érzékelők vannak, amik a nyomás és a hőmérséklet ingadozásait figyelik, mivel a tűrésen túl mindkettő selejtet eredményezhet. Minőségellenőreik a lehető legaprólékosabban ellenőrzik a készterméket, hogy semmilyen jelentős szín- vagy méretbeli eltérés ne fordulhasson elő. A Lego cégtől származó információ szerint a fröccsöntési eljárásuk annyira pontos, hogy minden elkészült egymillió kockából csak 18 bizonyul selejtnek, annak ellenére, hogy nagyon szigorú követelményeknek kell megfelelniük. Ennek az évtizedes tapasztalatokon alapuló igényes gyártási technológiának köszönhető az a csúcsminőség, ami lehetővé teszi, hogy a harminc évvel ezelőtt és a ma gyártott Lego kockák minden gond nélkül összekapcsolódjanak.